BLESSURE OPSPORING

We zorgen dat we de echte oorzaak vinden en laten ons niet afleiden door het gevolg, waardoor jouw paard echt geholpen wordt.

Blessure Opsporing

Stel uw paard is kreupel op de voorhand, u belt uw dierenarts. De dierenarts komt op uw erf en zal uw paard laten bewegen, stap rechte lijn, het paard wordt bekeken.

Op de cirkel op de harde bodem en zachte bodem. Hier wordt het juiste been uitgekozen dat kreupel is. Vervolgens wordt er een buigproef uitgevoerd op beide benen. Resultaat positief of negatief. Vervolgens wordt er uit verdooft, hoefgebied, kootgebied, kogelgebied, kniegebied. Tussen de uitverdovingen in wordt bekeken of het paard nog steeds kreupel is. Indien nodig wordt er een X-ray genomen of MRI-scan van een bepaald gedeelte van het kreupele been. Levert dit geen resultaat op dan wordt men doorgestuurd naar kliniek of faculteit.

Hoe screenen we een paard?

Als we echt de oorzaak willen traceren, van een moeilijk vindbare blessure, dan hebben we heel veel meer data nodig. Heel het paard zal moeten worden gescreend en niet een bepaald onderdeel van het paard. Op deze manier voorkomen we dat we misleid worden door bijvoorbeeld kreupelheid.

Als we denken aan heel het paard screenen denken de meeste mensen dat dit ontzettend duur is. Denk aan MRI. U heeft gelijk, dit is ook ontzettend duur. De eerste screening van het paard is thermografie. Belangrijk van deze screening is dat het juist gebeurt maar dit is met alle medische beeldvorming. Hieronder een stapsgewijze beschrijving van de volledige screening.


Stapsgewijze beschrijving van de volledige screening
  • De volledige screening is stap één van het blessure onderzoek.

  • Stap twee is het visueel beoordelen van het paard in stilstand. Hierbij nemen we alles visueel onder de loep, zoals bouw van het lichaam, hoeven, enz.

  • Stap drie het paard bekijken op de cirkel op zachte bodem op de linkse en rechtse hand.

  • Vervolgens wordt met eigenaar en/of trainer de foto’s geanalyseerd, dit is stap vier.

  • Stap vijf bekomt het advies en vervolgtraject bespreking.

  • Stap zes, vervolg traject uitvoering.

Bolt was na 4 weken een totaal ander paard. Kan ik eindelijk weer fatsoenlijk op wedstrijd. Bedankt, jullie doen fantastisch werk.

Carla
Carla

Een rug probleem, ze hebben alles goed begeleid en uitgelegd. Het is allemaal goed gekomen, Idora loopt weer als een trein.

Mieke
Mieke